"Ρατσισμος ειναι,να εισαι στην σειρα του οαεδ και να περιμενεις 360 ευρω την ωρα,οταν ο μπροστινος σου αλλοδαπος θα παρει 580....
Ρατσισμος ειναι,να πληρωνεις 25 ευρω στα νοσοκομεια για εισαγωγη και 5 για εξεταση,ενω ο αλλοδαπος δωρεαν..
Ρατσισμος ειναι,να βαζει ο αλλοδαπος το παιδι του δωρεαν σε παιδικο σταθμο και το δικο σου να μην το δεχονται...
Ρατσισμος ειναι,να βγαζει ο αλλος 50 ευρω αφορολογητα στα φαναρια ημερησιως και εμενα να μου κραταει το 43% απο το 20αρικο...
Ρατσισμος ειναι,να κανεις συγκεντρωση για τον πεθαμενο πακιστανο λογω ιδεολογιας,την ωρα που οι συμπολιτες σου αυτοκτονουν..
Ρατσισμος ειναι,να αποκαλεις τον αλλον ρατσιστη και φασιστα,επειδη δεν μπορεσες ποτε να βρεις μια λεξη που να περιγραφει την αγαπη για την πατριδα που δεν ενιωσες ποτε..."
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ,
ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ !
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ !!

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Άλμα ανεργίας στο 12,1% ! ...Tα χειρότερα έρχονται...!

Ρεκόρ εξαετίας σπάει η ανεργία στην Ελλάδα, με τους ανέργους να ξεπερνούν τους 600.000, τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκαλύπτοντας τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Φεβρουάριο του 2010 η ανεργία στη χώρα έφτασε στο 12,1% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004. Σε απόλυτους αριθμούς, μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι έφτασαν τις 605.277, μια αύξηση της τάξης του 34,2%. Για κοινωνικό «εφιάλτη» κάνει λόγο η αντιπολίτευση, ενώ δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν οικονομικοί κύκλοι για το επόμενο διάστημα. Εκρηκτική άνοδο σημειώνει η ανεργία και στη
Θεσσαλία, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 10,3% για τον Φεβρουάριο του 2010, από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, σε πανελλαδικό επίπεδο, τον Φεβρουάριο του 2009 το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 11,3%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα έτος, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 34,2% φτάνοντας τις 605.277. Τον Φεβρουάριο του 2010 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 0,9%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 6,7%).
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Φεβρουάριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα. Και τον Φεβρουάριο ως κύρια «θύματα» της ανεργίας εμφανίζονται οι γυναίκες (με το ποσοστό να ανέρχεται στο 15,3%, έναντι 9,8% στους άνδρες) και οι νέοι 15-24 ετών (με ποσοστό 32%). Ανησυχητικά βεβαίως είναι και τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία στις ηλικίες 25-34 με το ποσοστό να φθάνει το 15,2% και στις ηλικίες 35-44 ετών 10,4%. Σε ότι αφορά την κατανομή της ανεργίας στις περιφέρειες της χώρας, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2010 καταγράφηκαν στο Νότιο Αιγαίο (21,3%), Δυτική Μακεδονία (16,6%), Ιόνια Νησιά (16,8%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (15,2%) και ακολουθεί και η Κρήτη με ποσοστό 14,3%. Στην μόνη περιφέρεια που καταγράφεται υποχώρηση της ανεργίας είναι της Δυτικής Ελλάδας, από 12,3% τον Φεβρουάριο του 2009, στο 10,6% τον φετινό Φαβρουάριο. Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 10%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1998.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο 10,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας τον Φεβρουάριο του 2010, από 7,2% τον Φεβρουάριο του 2009 –και 10% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, δηλαδή Ιανουάριο 2010 (από 9,4% τον Ιανουάριο του 2009). Με βάση τα στοιχεία για την καταγεγραμμένη ανεργία του ΟΑΕΔ, τον Φεβρουάριο του 2010, το σύνολο των ανέργων (μητρώα) στην περιφέρεια Θεσσαλίας προσεγγίζει τις 50.000.
ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ
Οι οικονομολόγοι ερμηνεύουν την υψηλή ανεργία ως επίπτωση των μέτρων λιτότητας, που εφαρμόζονται στη χώρα σε αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείων 110 δισ ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, και προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανέργων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλο το έτος.
«Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε φάση μεγάλης ανόδου, αντανακλώντας την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, η οικοδομή, η μεταποίηση, καθώς και στον δημόσιο τομέα με φόντο τα μέτρα λιτότητας», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις του συνόλου των δημοσιονομικών μέτρων που υλοποιούνται για την μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος. «Η υποχώρηση της απασχόλησης κατά 2% περίπου σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, προοιωνίζεται μέσο όρο ανεργίας ελαφρώς υψηλότερο από 12% για ολόκληρο το έτος», είπε ο κ. Μαγγίνας. «Το πρώτο τρίμηνο δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις δημοσιονομικές περικοπές και έτσι αναμένω μεγαλύτερες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στον ρυθμό ανεργίας τα επόμενα τρίμηνα», είπε η Giada Giani, οικονομολόγος στην Citigroup.
«ΕΦΙΑΛΤΗΣ»
Η εκτίναξη του εθνικού ποσοστού ανεργίας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης και ζητά άμεση λήψη μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
«Η τάση που διαμορφώνεται, πλέον, δείχνει ότι η ανεργία εξελίσσεται στο χειρότερο εφιάλτη της ελληνικής κοινωνίας, με δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η παρατεταμένη υψηλή ανεργία, σε συνδυασμό με την ύφεση, περιορίζουν τη ζήτηση, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, απειλούν το επίπεδο διαβίωσης» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
«Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς. Επιβάλλεται, τώρα, να ληφθούν περισσότερες στοχευμένες και, κυρίως, αποτελεσματικές δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης. Κρίνεται άμεση η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΝΔ» επισημαίνει ακόμη.
Μέτρα προστασίας των ανέργων ζητά το ΚΚΕ και καλεί σε παλλαϊκή αντεπίθεση για ανατροπή της πολιτικής που τρέφουν την ανεργία. «Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, έκανε την εξής δήλωση: «Σαφώς η ζωή μας έχει χάσει κατά πολύ σε ποιότητα εν σχέσει με πέρυσι. Κι όμως, αυτή η καταχνιά που μας κυκλώνει θα μοιάζει του χρόνου σαν ειδυλλιακό ξημέρωμα… Δυστυχώς, λόγω των λαθών της διακυβέρνησης και των δύο παλαιών κομμάτων μάς περιμένουν πολλά δεινά τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η σημερινή κυβέρνηση».
Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κοινωνία να επιβάλει στην κυβέρνηση αλλαγή πολιτικής. «Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση του δείκτη της ανεργίας, του μεγαλύτερου εδώ και πέντε χρόνια. Είναι βέβαιο πως αύριο θα ανέβει και πάλι όταν οι ανεξέλεγκτες απολύσεις γίνουν καθημερινό φαινόμενο, όταν δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, όταν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων δεν θα ανανεωθούν, όταν οι νέες και οι νέοι θα αναζητούν εργασία που δεν θα υπάρχει. Και είμαστε ακόμα στην αρχή» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης.
«Είναι η στιγμή που η κοινωνία πρέπει να επιβάλει στην κυβέρνηση την εγκατάλειψη της πολιτικής που οδηγεί στον όλεθρο και την καταστροφή. Δεν είναι μονόδρομος η περιθωριοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είμαστε πεισμένοι πως υπάρχει άλλος δρόμος απ' αυτόν που μας επιφυλάσσουν το ΔΝΤ και οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.
ΜΕΤΡΑ
Για ένα ακόμα μήνα η ανεργία "τραβάει την ανηφόρα" και αυξάνεται ανησυχητικά, φθάνοντας το στατιστικό ποσοστό 12,1% -δηλαδή μέσα σ' ένα μόνο μήνα προστέθηκαν στην "στρατιά" των ανέργων 38.000 νέοι άνεργοι, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Γενική Συνομοσπονδία και τα Συνδικάτα απαιτούν και διεκδικούν άμεσα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων ) για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαιτούν και διεκδικούν μια τελείως διαφορετική οικονομική πολιτική, η οποία δεν θα "γεννάει" ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. «Το κακό για τους ανέργους, γίνεται διπλό γιατί την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προωθεί, την περικοπή των εσόδων και πόρων του ΟΑΕΔ, που αν ψηφιστεί θα κάνει την κατάσταση για τους άνεργους απελπιστική. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει με άμεσα-επείγοντα μέτρα τόνωσης της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε όριο. Όπως επίσης και να ενισχύσει τους πόρους του ΟΑΕΔ και την ενίσχυση των ανέργων, όπως απαιτούν και διεκδικούν τα Συνδικάτα και η κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Related Posts with Thumbnails