"Ρατσισμος ειναι,να εισαι στην σειρα του οαεδ και να περιμενεις 360 ευρω την ωρα,οταν ο μπροστινος σου αλλοδαπος θα παρει 580....
Ρατσισμος ειναι,να πληρωνεις 25 ευρω στα νοσοκομεια για εισαγωγη και 5 για εξεταση,ενω ο αλλοδαπος δωρεαν..
Ρατσισμος ειναι,να βαζει ο αλλοδαπος το παιδι του δωρεαν σε παιδικο σταθμο και το δικο σου να μην το δεχονται...
Ρατσισμος ειναι,να βγαζει ο αλλος 50 ευρω αφορολογητα στα φαναρια ημερησιως και εμενα να μου κραταει το 43% απο το 20αρικο...
Ρατσισμος ειναι,να κανεις συγκεντρωση για τον πεθαμενο πακιστανο λογω ιδεολογιας,την ωρα που οι συμπολιτες σου αυτοκτονουν..
Ρατσισμος ειναι,να αποκαλεις τον αλλον ρατσιστη και φασιστα,επειδη δεν μπορεσες ποτε να βρεις μια λεξη που να περιγραφει την αγαπη για την πατριδα που δεν ενιωσες ποτε..."
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ,
ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ !
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ !!

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Μαζέψτε βότανα, κάνουν καλό στην υγεία !

Μάιος και Ιούνιος, είναι η εποχή των βοτάνων, εποχή ανθοφορίας, των περισσοτέρων και... περιφρονημένων, βοτάνων, που κάποτε είχε κάθε ελληνικό σπίτι και που ακόμη, μπορούν να κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας...
Το χαμομήλι, το τσάι, ο δυόσμος, η ρίγανη, το φασκόμηλο... Πράγματα που ξεχάστηκαν, αντικαταστάθηκαν, από την... ασπιρίνη και τα άλλα φάρμακα, αφήνοντας απ’ έξω τη φύση, που μας προστατεύει πιο πολύ... Σε μια εποχή ακρίβειας, λοιπόν, ασθενειών του αναπνευστικού και όχι μόνο, τα βότανα, είναι μια καλή ασπίδα
προστασίας, αν κιόλας, τα έχετε μαζέψει μόνοι σας, για να βεβαιωθείτε για την ποιότητά τους, που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος, που τρέχει για να προλάβει την καθημερινότητά του...
Η εποχή που διανύουμε, τέλος άνοιξη αρχή καλοκαιριού, είναι από τις καλύτερες και μπορεί κανείς να βρει πληθώρα χρήσιμων βοτάνων, που μπορούν να τον βοηθήσουν, σε κάποιες αρρώστιες περισσότερο, από ό,τι τα φάρμακα...
Μαζέψτε, λοιπόν, χαμομήλι, μολόχα, άνηθο, θυμάρι, φασκόμηλο και πιείτε κανένα ρόφημα....Η σύγχρονη ιατρική, λέει ότι εγγυώνται καλύτερα αποτελέσματα, με δεκάδες σχετικές μελέτες...
Η συλλογή βοτάνων και αρωματικών φυτών πρέπει να γίνεται την κατάλληλη εποχή. Ένας μικρός οδηγός, όπου συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο διαδεδομένα και χρήσιμα βότανα που φύονται στην Ελλάδα , μπορεί να βοηθήσει, τον φιλόδοξο βοτανολόγο, που πρέπει να γίνουμε, λίγο πολύ όλοι μας...Q
Αγγελική Μάιο (φύλλα), Σεπτέμβριο-Οκτώβριο (ρίζα)
Αγριάδα Μάρτιο-Απρίλιο, Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Αγριμόνιο Ιούνιο-Ιούλιο
Άνηθος Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Απήγανος Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Αρτεμισία Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Αχιλλέα Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βαλεριάνα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Βασιλικός Ιούνιο-Ιούλιο
Βήχιο Φεβρουάριο-Μάρτιο (άνθη) Απρίλιο-Μάιο (φύλλα)
Βιβούρνο Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Γαϊδουράγκαθο Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο (φύλλα), Ιούλιο-Αύγουστο (σπόροι)
Γάλιο Μάρτιο-Απρίλιο
Γεντιανή Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Γλυκάνισο Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Δάφνη όλες τις εποχές
Δεντρολίβανο Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Δυόσμος Ιούνιο-Ιούλιο
Εφέδρα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Εχινάκια Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Θούγια Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Θυμάρι Ιούνιο-Ιούλιο
Κάλαμος Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Καλέντουλα Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Καρότο άγριο Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος, Ιούλιος-Αύγουστο (σπόροι)
Κόλιαδρο Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Κράτεγος Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Λεβάντα Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Λινάρι Αύγουστο
Λομπέλια Ιούλιο-Αύγουστο
Λυγαριά Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Λυκίσκος Ιούλιο-Αύγουστο
Μάραθο Αύγουστο-Σεπτέμβριο (σπόροι)
Μελισσόχορτο Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Μέντα Όλο το χρόνο για φρέσκο, για αποξήρανση πριν την ανθοφορία, τον Ιούλιο
Μποράγκο Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Πασσιφλόρα Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Πευντάνευρο Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Ρίγανη Ιούλιο-Αύγουστο
Σαμπούκος Ιούνιο-Ιούλιο (άνθη), Αύγουστο-Σεπτέμβριο (σπόροι)
Σέλινο Μάιο- Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Σινάπι Ιούλιο-Αύγουστο (σπόροι)
Σκόρδο Ιούνιο-Ιούλιο
Σπάρτο Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Σύμφυτο Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Ταραξάκο Όλους τους μήνες τα φύλλα, Ιούνιο-Ιούλιο (ρίζα)
Τίλιο Ιούλιο-Αύγουστο
Τριφύλλι Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Τσουκνίδα Φεβρουάριο- Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο (φύλλα), Ιούνιο-Ιούλιο (σπόροι)
Υπέρικο Ιούλιο-Αύγουστο
Ύσσωπος Ιούλιο
Φασκόμηλο Μάιο-Ιούνιο
Φλισκούνι Ιούνιος
Φουμαρία Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Χαμομήλι Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
Αν το ψάξει λίγο κανείς, θα δει ότι υπάρχει η ενημέρωση γι’ αυτά....Όπου και να κοιτάξεις, με βοτανολόγους, υγιεινιστές, ασθενείς διαφόρων ασθενειών, αρχίζουν όλοι και ξαναανακαλύπτουν τα βότανα....Ίσως είναι μια ακόμη μόδα, αλλά, είναι μια καλή μόδα ,τουλάχιστον για την υγεία μας....
Με βότανα, κάνουμε, εκτός από ροφήματα από εκχύλισμα, αφεψήματα, βάμματα, σιρόπια, αλοιφές, που με μια πρόχειρη ξήρανση, παρασκευή, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε τουλάχιστον καλύτερα, που τα έχετε....Φυσικά, καλό πλύσιμο, πριν, σωστή συντήρηση των ουσιών τους και ορθή χρήση, για καλύτερα αποτελέσματα...
Το λινάρι, ας πούμε, καλλιεργείται σαν φαρμακευτικό φυτό και το λάδι των σπόρων του, παρουσιάζει ενδιαφέρον και σαν φαγώσιμο επειδή είναι πλούσιο σε γλίσχρασμα και ακόρεστα λίπη και είναι πολύτιμο γιατρικό για πολλά προβλήματα των σπλάχνων και του στήθους.
ΠΛΙΝΙΟΣ
Ο Πλίνιος στο κεφάλαιο για το λιναρόσπορο μας δίνει 30 χρήσεις του:
«Ο λιναρόσπορος δεν χρησιμοποιείται μόνο σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, αλλά εφαρμοζόμενος μόνος του, διασκορπίζει τα μπιμπίκια στο πρόσωπο των γυναικών.
Ο χυμός του επίσης είναι πολύ ευεργετικός στην όραση.
Συνδυασμένος με λιβάνι και νερό , ή αλλιώς με μύρο και κρασί, είναι θεραπεία για την αποσυμφόρηση των ματιών και εφαρμοσμένο με μέλι, λιωμένο ζωικό λίπος ή κερί κάνει για τα πρηξίματα του παρωτιδικού αδένα.
Παρασκευασμένο όπως η πολέντα (χυλός από αραποσιτάλευρο), είναι καλό για τα υγρά του στομαχιού και ένα αφέψημα από αυτό σε νερό και λάδι, εφαρμοζόμενο τοπικά με άνισο, υποδεικνύεται για την περιαμυγδαλική διαπύηση (επιπλοκή οξείας αμυγδαλίτιδας)
Μερικές φορές χρησιμοποιείτε ξεραμένο, επίσης, για να σταματήσει τη χαλαρότητα των εντέρων και εφαρμογές από αυτό χρησιμοποιούνται, με ξύδι, για την κοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) και δυσεντερία.......
Τρώγεται με σταφίδες, επίσης, για τους πόνους του συκωτιού και εξαιρετικά μαντζούνια φτιάχνονται από αυτό για τη θεραπεία της φθίσης (πνευμονικής φυματίωσης).
Φαγητό με λιναρόσπορο, με την προσθήκη νίτρου, αλατιού ή στάχτες, μαλακώνει την ακαμψία-δυσκαμψία των μυών, τενόντων, αρθρώσεων, σπονδύλων, καθώς και τους μεμβρανώδεις ιστούς του εγκεφάλου. Καταναλωμένο με σύκα, το φαγητό με λιναρόσπορο ωριμάζει τα αποστήματα και τα φέρνει στην επιφάνεια. Ανακατωμένο με τη ρίζα άγριας αγγουριάς, εξάγει όλα τα ξένα σώματα από τη σάρκα, καθώς και τα θραύσματα από σπασμένα κόκαλα.
Ένα αφέψημα λιναρόσπορου σε κρασί εμποδίζει τα έλκη να επεκταθούν και αναμεμιγμένο με μέλι είναι θεραπευτικό για τα ξεσπάσματα τυφοειδών-εντερικών πυρετών.
Χρησιμοποιούμενο με το νεροκάρδαμο, σε ίσες ποσότητες, διορθώνει τα κακώς σχηματισμένα νύχια, ανακατωμένο με ρετσίνι και μύρο, θεραπεύει παθήσεις των όρχεων και της κήλης και με νερό γαγγραινώδες πληγές.
Ένα αφέψημα λιναρόσπορου με τριγωνέλλα, σε αναλογία ενός σεξτάριου από το καθένα, σε υδρομέλι, συστήνεται για πόνους στο στομάχι.
Εφαρμοζόμενο σαν έγχυμα με λάδι ή μέλι, είναι ωφέλιμο για επικίνδυνες παθήσεις του στήθους και των εντέρων».

ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλά, να μερικά από τα πιο διάσημα, που κάπως ξεχάσαμε, βότανα...:
ΑΝΗΘΟΣ: Πέρα από καρύκευμα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Είναι φυτό τονωτικό και ορεκτικό. Ο άνηθος είναι διουρητικός και βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Βοηθά επίσης στην ανεμοβλογιά των παιδιών και κατά της ιλαράς. Οι σπόροι του είναι κατά των αερίων της κοιλιάς και των κολικών μικρών παιδιών.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ : Έχει ευχάριστο άρωμα που οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, είναι άριστο εντομοαπωθητικό και είναι αναλγητικό και θεραπεύει τη φλεβική ανεπάρκεια.
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ: Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα καθώς επίσης και σε προβλήματα των ούλων, σε γαργάρες, καθώς και στον ερεθισμένο λαιμό. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν ελαφρύ ηρεμιστικό. Δίνει άρωμα στη μαγειρική και στα οινοπνευματώδη ποτά όπως το ούζο.
ΔΑΦΝΗ: Η δάφνη φυτρώνει μόνη της μέσα σε δάση, κοντά σε ρυάκια, αλλού σχηματίζει μικρά δάση, όπως στη Φθιώτιδα. Σε πολλά μέρη τη φυτεύουν στους κήπους. Ο καρπός της μοιάζει με κεράσι και απ' αυτόν παρασκευάζεται το δαφνόλαδο. Μ’ αυτό φτιάχνονται σαπούνια για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Από τα φύλλα της φτιάχνεται ρόφημα που θεραπεύει τους ρευματισμούς και τις αρθρίτιδες. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται επίσης για αρωματισμό φαγητών και για τη φύλαξη των ξερών καρπών από τα έντομα, κυρίως των σύκων και σταφίδων.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων του στομάχου και έχει τονωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και είναι αντισηπτικό. Θεωρείται κατάλληλο φυτό για την καταπολέμηση των νευρικών πονοκεφάλων. 'Aνθη δενδρολίβανου και τα φύλλα του, είναι κατά του άσθματος, κατά του κοκίτη, της γρίπης. Το αιθέριο έλαιο του διώχνει το σκόρο. Ευεργετικό στην αναπνοή.
ΔΥΟΣΜΟΣ: Ανήκει στο γένος μέντα και καλλιεργείται για να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα ή αφέψημα. Θεωρείται πολύτιμο σαν φάρμακο λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του. Είναι τονωτικό, χωνευτικό, αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό, διουρητικό. Χρησιμοποιείται επίσης για χολολιθίαση, λαρυγγίτιδα, νευραλγία.
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ: Ο ευκάλυπτος έχει αντισηπτικές ιδιότητες στους πνεύμονες. Έχει επίσης αντιπυρετικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται και ως αντισπασμωδικός στις περιπτώσεις του βήχα των φυματικών. Ανοίγει την όρεξη ενώ βοηθά και στη δυσπεψία. Βοηθά επίσης στην επούλωση των πληγών.
ΘΥΜΑΡΙ: Από τα φύλλα του φτιάχνεται ρόφημα που έχει γεύση ρίγανης και ωφελεί το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά και το συκώτι. Επίσης είναι καρδιοτονωτικό και αντισηπτικό.
ΛΕΒΑΝΤΑ: Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τις αρωματικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Το τσάι λεβάντας τονώνει το νευρικό σύστημα.. Φυτό κατά των σπασμών, δυναμωτικό και κατά της αδυναμίας των νεύρων. Καταπραΰνει από τους πονοκεφάλους και τους στομαχόπονους. Κατά της δυσπεψίας.
ΜΕΝΤΑ: Καλλιεργείται συστηματικά διεθνώς, όπως και στη χώρα μας, κυρίως για το αιθέριο έλαιο που δίνει. Η μέντα χρησιμεύει ακόμα στη μαγειρική και στη φαρμακοποιία σαν διεγερτικό, ερεθιστικό, τονωτικό, χωνευτικό κ.λπ. Είναι επίσης αντισηπτικό (το άρωμά του), χρησιμοποιείται κατά του λόξυγκα και για πολλές ακόμα δυσάρεστες καταστάσεις. Η χρήση του επεκτείνεται ακόμα στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική, στα καλλυντικά (σαπούνια, μύρα κ.ά.). Κατάπλασμα φύλλων χρησιμεύει κατά του κοψίματος του γάλακτος στις μητέρες.
ΜΟΛΟΧΑ: Έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το βήχα, ο οποίος προκαλείται από τον ερεθισμό του βλεννογόνου του φάρυγγα, των αμυγδαλών, της τραχείας κ.λπ.
ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ: Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό με δραστικές ουσίες, που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή καρδιοτονωτικών ουσιών, θεραπεύει δερματοπάθειες, ψωριάσεις και τον έρπητα ζωστήρα.
ΡΙΓΑΝΗ: Πέρα από ευρέως διαδεδομένο καρύκευμα, η ρίγανη έχει και σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες. Η ρίγανη έχει ιδιότητες τονωτικές, αποχρεμπτικές και είναι κατάλληλη κατά της ατονίας του στομάχου. Δρα κατά του άσθματος, της δυσμηνόρροιας, κατά των σπασμών ενώ είναι και εφιδρωτική. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών. Το λάδι της ρίγανης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατευναστικό στους πόνους των δοντιών.
ΣΕΛΙΝΟ: Είναι καλό διουρητικό, τονωτικό, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται φυτό κατάλληλο για τους διαβητικούς και για εκείνους που πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι. Πιστεύεται ότι είναι κατά των ρευματικών. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί όλους όσοι εργάζονται πνευματικά. Είναι επίσης τονωτικό του στομαχιού και κατά της πέτρας των νεφρών.
ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ: Από τα φύλλα του φτιάχνεται ρόφημα που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα. Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο. Είναι ακόμη τονωτικό και διουρητικό βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: Στην πρακτική ιατρική χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αιμόπτυσης και των αιμορραγιών. Το αφέψημά της θεωρείται αντιρρευματικό και αντιασθματικό. Χρησιμοποιείται επίσης με τη μορφή καταπλασμάτων για τη θεραπεία των ελκών και της γάγγραινας. Τέλος, από τα σπέρματα της τσουκνίδας η φαρμακοποιία παρασκευάζει μαλακτικά ιδιοσκευάσματα για το βήχα.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Είναι αντιιδρωτικό, γνωστό στο λαό μας από παλιά. Οι ουσίες των φύλλων του έχουν σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Παράγει αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Βοηθά στις παθήσεις του στομάχου, είναι απολυμαντικό, κατά του κρυολογήματος. Κατά των κολικών και των ρευματισμών. Είναι τονωτικό, χωνευτικό και ενισχύει την όρεξη. Επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλλυντικών.
Related Posts with Thumbnails