"Ρατσισμος ειναι,να εισαι στην σειρα του οαεδ και να περιμενεις 360 ευρω την ωρα,οταν ο μπροστινος σου αλλοδαπος θα παρει 580....
Ρατσισμος ειναι,να πληρωνεις 25 ευρω στα νοσοκομεια για εισαγωγη και 5 για εξεταση,ενω ο αλλοδαπος δωρεαν..
Ρατσισμος ειναι,να βαζει ο αλλοδαπος το παιδι του δωρεαν σε παιδικο σταθμο και το δικο σου να μην το δεχονται...
Ρατσισμος ειναι,να βγαζει ο αλλος 50 ευρω αφορολογητα στα φαναρια ημερησιως και εμενα να μου κραταει το 43% απο το 20αρικο...
Ρατσισμος ειναι,να κανεις συγκεντρωση για τον πεθαμενο πακιστανο λογω ιδεολογιας,την ωρα που οι συμπολιτες σου αυτοκτονουν..
Ρατσισμος ειναι,να αποκαλεις τον αλλον ρατσιστη και φασιστα,επειδη δεν μπορεσες ποτε να βρεις μια λεξη που να περιγραφει την αγαπη για την πατριδα που δεν ενιωσες ποτε..."
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ,
ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ !
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ !!

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Υγεία... ώρα μηδέν!

Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού από τις ελλείψεις υλικών, την επομένη της διευκρινιστικής ανακοίνωσης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την εξόφληση των προμηθευτών.
Κλινικές και τμήματα των δυο νοσοκομείων της Λάρισας αλληλοδανείζονται υλικά, εξετάσεις και χειρουργεία αναβάλλονται λόγω βλαβών και ελλείψεων υλικών, το «εμπάργκο» των εταιριών συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να γίνουν διαγωνισμοί, τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων ορίζονται ακόμη (σ.σ. 8 μήνες μετά τις εκλογές!!!) με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται επείγουσες για την εύρυθμη λειτουργία αποφάσεις. Από την εποχή της… σπατάλης με τα εξωσυμβαστικά υλικά τα δημόσια νοσοκομεία πέρασαν στην αντίπερα όχθη, στο όνομα της περικοπής ή του εξορθολογισμού των δαπανών που διογκώθηκαν, αποτέλεσμα μακροχρόνιων πολιτικών. Αν εξαιρεθούν τα υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς (όπου σκόπιμα εστιάζεται η κυβερνητική πολιτική προκειμένου να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της αδράνειας) η αλήθεια είναι πως ευτυχώς, για τους ασθενείς, κάποιες κλινικές λειτουργούσαν με εξωσυμβαστικά υλικά αφού ουδέποτε έγιναν διαγωνισμοί και προκηρύξεις. Η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας να γίνονται οι προμήθειες μέσω της κεντρικής ΕΠΥ, είναι γνωστό πλέον τοις πάσι, ότι στην κυριολεξία έχει «τινάξει στον αέρα» τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Τώρα πλέον τα νοσοκομεία δεν έχουν και έντυπα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μαιευτικές κλινικές που δεν διαθέτουν ούτε και το βιβλιάριο υγείας του νεογέννητου, με τους νέους γονείς να μένουν εμβρόντητοι όταν πληροφορούνται πως θα λάβουν το βιβλιάριο, όταν αυτό (σ.σ. το έντυπο) αποσταλεί από το υπουργείο στα νοσοκομεία. Είναι το βιβλιάριο που καταγράφονται όλες οι ιατρικές πράξεις, από τον τοκετό, τα εμβόλια στον παιδίατρο μέχρι και την ενηλικίωση, ο ιατρικός «φάκελος» δηλαδή του νεογνού.
Το Ακτινολογικό Τμήμα του ΠΝΛ, τελευταίο παράδειγμα, λειτουργεί με δανεικά φιλμ, κλινικές αλληλοδανείζονται ανταλλακτικά για ηλεκτρονικά θερμόμετρα, φλεβοκαθετήρες και ουροσυλλέκτες. Για τον στεφανιογράφο του ΠΝΛ, τους ηλεκτροκαρδιογράφους του ΓΝΛ, τις συσκευές αναρρόφησης υγρών, τις χαλασμένες μπαταρίες στα χειρουργεία, τα υλικά στα μικροβιολογικά κλπ ούτε καν γίνεται λόγος.
Να σημειωθεί εδώ ότι σε λίγες ημέρες, στα προβλήματα των υλικών και των μηχανημάτων θα προστεθεί και η λήξη των συμβάσεων νοσηλευτριών με 8μηνο, εξέλιξη που θα οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Προς το παρόν οικείοι ασθενών καλούνται να συνδράμουν το έργο μιας νοσηλεύτριας που αντιστοιχεί στη (νυχτερινή) βάρδια ανά πτέρυγα. Μια νοσοκόμα για 20 – 25 ασθενείς!
ΡΥΘΜΙΣΗ
Προχθές τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών χρειάσθηκε με πρόσθετη, κοινή, ανακοίνωση να κάνουν πιο σαφή την αρχική τους απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών μετά την, μάλλον αρνητική αντίδραση των εταιριών (προμηθευτές). Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπουργείων «η πληρωμή των χρεών των ετών 2005, 2006 και μερικώς του α’ εξαμήνου του 2007, γα το σύνολο των προμηθευτών, έχει γίνει (1,5 δισ. ευρώ) ή έχει διασφαλιστεί να γίνει, από το Υπουργείο Οικονομικών, εντός του τρέχοντα μήνα (240 εκατ. ευρώ περίπου). Τα χρέη των ετών 2007, 2008, 2009 ύψους 5,36 δισ. θα εξοφληθούν με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου. Με βάση τα τρέχοντα επιτόκια, το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του υπολοίπου του 2007, μέχρι 1.110.000.000 ευρώ) με διετή διάρκεια εκτιμάται σε 12 – 14%, εφόσον προεξοφληθούν. Το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του 2008, μέχρι 2.200.000.000 ευρώ) τριετούς διάρκειας εκτιμάται σε 20 – 22%, εφόσον προεξοφληθούν. Το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του 2009, μέχρι 2.050.000.000 ευρώ) τετραετούς διάρκειας εκτιμάται σε 30 – 32%, εφόσον προεξοφληθούν.
Σε περίπτωση που οι προμηθευτές εξοφλήσουν τα ανωτέρω ομόλογα έως και τις 2/1/2011, τα μετρητά που εκτιμάται ότι συνολικά θα έχουν λάβει είναι πλησίον των 6 δισ. Η ανωτέρω «έκπτωση» αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό περίπου 19%. Θεωρείται βέβαιο ότι οι συνεργαζόμενες με τους προμηθευτές Τράπεζες θα δείξουν ενδιαφέρον στην προεξόφληση των ομολόγων αυτών, μετατρέποντας τον εταιρικό κίνδυνο που έχουν αναλάβει για τους πελάτες τους – προμηθευτές Νοσοκομείων, σε πιστωτικό κίνδυνο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, και μάλιστα με μορφή ομολόγου που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέσω και της Ε.Κ.Τ. Επιπλέον, σε διερεύνηση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. με Τράπεζες που συμμετέχουν στην αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, εκτιμήθηκε ότι ισχύουν σήμερα οι ανωτέρω τιμές εξαγοράς των άτοκων αυτών ομολόγων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί εντός του τρέχοντα μήνα στη Βουλή, θα καλύπτει τη νομιμοποίηση των ανωτέρω, καθώς και άλλα συναφή ζητήματα, με στόχο να μην υπάρξει πρόβλημα στις προμήθειες των Νοσοκομείων για το 2010 και εφεξής. Δόθηκαν οι σχετικές με τα ανωτέρω ζητήματα εντολές, από το ΥΥΚΑ, στα Νοσοκομεία, τις ΥΠΕ και την ΕΠΥ, καθώς και για καταβολή από τα Νοσοκομεία οφειλομένων του έτους 2010» καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι διοικήσεις πάντως των τοπικών νοσοκομείων, διαθέτοντας πλέον διοικητικά συμβούλια, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση με κατεπείγουσες διαδικασίες, ελπίζοντας παράλληλα να «τρέξουν» διαγωνισμοί, προτού καταρρεύσει παντελώς το σύστημα.
Related Posts with Thumbnails